- Cursus Voortgezet Imkeren:
Op de basiscursus leert de imker de basishandelingen om bijen te kunnen houden. Het is gebaseerd op een gemiddelde ontwikkeling van het bijenvolk bij een gemiddeld jaarlijks weerpatroon. Met de basishandelingen kan de cursist zijn bijenvolk zonder overlast voor medeburgers gezond in leven houden, verhindert hij het zwermen en kan zijn volk een honingoogst opleveren.
Veel beginnende imkers lopen bij het toepassen van de basishandelingen tegen problemen aan als ze het jaar daarna zelfstandig bijen gaan houden. Met name door verschillen in weer, dracht en de mogelijke aanwezigheid van een ziekte is de jaarlijkse ontwikkeling van het bijenvolk telkens weer verschillend. Dat maakt de imkerij ook zo boeiend! Tegelijkertijd kan het vragen oproepen over het moment waarop de nieuwe imker het recept moet toepassen. Daar komt bij dat de moderne imker bij het zoeken naar antwoorden op zijn vragen bij collega-imkers en op internet gemakkelijk overspoeld wordt met (soms tegenstrijdige) informatie. Het ontbreekt hem aan ervaring in het omgaan met bijen om in die brei aan informatie het kaf van het koren te scheiden. Daarnaast groeit de imker in zijn ontwikkeling en wil hij soms meer dan één of twee volken in de tuin hebben staan.
Waar de basiscursus uitgaat van een zekere gelijkheid van alle bijenvolken, leert de cursus Voortgezet Imkeren je de verschillen tussen bijenvolken te herkennen, je bijenvolken beoordelen en je handelen daarop af te stemmen.
Voor deelname aan deze cursus is het hebben van een eigen bijenvolk een vereiste.
Kijk op de kaart voor een cursus Voorgezet Imkeren bij jou in de buurt!
- Cursus drachtplanten:
Cursisten leren in deze cursus welke planten honing en stuifmeel leveren en in hoeverre ze interessant zijn om aan te planten.
- Cursus Koninginnenteelt.
De koningin is de spil in het volk. Ze is draagster van de genen. Gerichte teelt en selectie leiden tot gewenst en voorspelbaar gedrag. De cursus heeft tot doel dat de imker de vaardigheden voor het zelf telen onder de knie te krijgt.
De aanleiding voor deze cursus is het belang van het in stand houden van een gezonde bijenstand in Nederland.
Onzuiverheid en veelvoud van rassen kenmerken de bijenteelt in Nederland. Ongecontroleerde hybridisatie brengt volken voort die, soms in versterkte mate, op een onvoorspelbare manier de goede en slechte eigenschappen van hun voorouders tonen.
Gerichte teelt en selectie leiden tot gewenst en voorspelbaar gedrag. Het opnemen van Koninginnenteelt in een bedrijfswijze is een belangrijk aspect in het volwaardig imkeren.
- Cursus Bijengezondheid
Kennis van de imker over bijenziekten en de bestrijding ervan is cruciaal. Met de cursus bijengezondheid ben je in staat ziekten te herkennen en ben je op de hoogte welke maatregelen te nemen.
- Cursus Specialist Bijenproducten.
De imker wint honing. Honing is voedsel en aan het verwerken en behandelen van voedsel worden hoge eisen gesteld.
Stichting Bijkersgilde verzorgt cursussen voor imkers gericht op de kwaliteit van bijenproducten met als doel: Nederlandse honing en bijenproducten op een hoog kwaliteitsniveau te brengen en te houden, deze producten onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de band te vergroten tussen imkers.
De cursus Specialist Bijenproducten biedt een afgeronde opleiding, die diep in gaat op de diverse bijenproducten: honing, was, stuifmeel, propolis, koninginnegelei, mede en ook enigszins op wetgeving, etikettering en promotie.
- Cursus Keurmeester Bijenproducten.
De imker wint honing. Honing is voedsel en aan het verwerken en behandelen van voedsel worden hoge eisen gesteld.
Stichting Bijkersgilde verzorgt cursussen voor imkers gericht op de kwaliteit van bijenproducten met als doel: Nederlandse honing en bijenproducten op een hoog kwaliteitsniveau te brengen en te houden, deze producten onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de band te vergroten tussen imkers.
Tijdens de cursus Keurmeester Bijenproducten, eigent de cursist zich de vaardigheden toe om de kwaliteit te beoordelen van honing en andere bijenproducten. Deze cursus is alleen toegankelijk voor geslaagden van de cursus Specialist Bijenproducten.
- Cursus Mede maken.
Honing kan puur worden genuttigd. Er zijn echter ook allerlei producten van te maken. De honingwijn, mede genaamd, is heel bekend, maar er is meer mogelijk met honing.
Gegeregeld worden cursussen aangeboden.
- Cursus etiketten maken.
Cursisten leren met behulp van de eigen computer/laptop een etiket samen te stellen.
- Cursus Honing en was.
Doelstelling
Cursisten kennen alle aspecten van het oogsten en verwerken van honing en was. Ze kunnen de richtlijnen van HACCP toepassen in hun eigen imkerij.
Doelgroep
Imkers die de basiscursus imkeren hebben gevolgd, eventueel de cursus voortgezet imkeren en die voor de eerste of tweede keer honing/was gaan oogsten.
Cursusinhoud
Drie dagdelen waarin de cursisten hun eigen praktijk van honing en was oogsten en -verwerken kritisch onderzoeken. Het proces van honingverwerking wordt tijdens de cursus zoveel mogelijk daadwerkelijk uitgevoerd.
Onderdelen
Volken voorbereiden
Dracht
Maagdelijke raat gebruiken
Varroa-bestrijdingsmiddelen
Behandeling kast
Bijenuitlaat
Honingraten gereedmaken
Ontzegelen
Slingeren
Zeven
Afschuimen
Crème-honing maken?
Oppotten
Etiketteren
Slinger schoonmaken
Raten opslaan
Honing opslaan.